Choď na obsah Choď na menu

Spôsob výcviku

Spôsob výcviku

Pri výcviku treba myslieť ako pes. Nie doslovne ako pes, ale musíte pri výcviku psa pochopiť. Na začiatku stačí, aby váš pes ovládal povely, sadnúť, ľahnúť, kráčať popri nohe, či ku mne. Ak s týmito povelmi pes nemá problém, môžte ho spokojne ovládať aj napr. na ulici. Je dobré, ak psa naučíte na povely. Tieto povely môžu byť hlasové, ale aj vizuálne. Vizuálne povely nie sú na diaľku, pričom hlasové povely môžte dávať aj na väčšiu vzdialenosť, lebo pes má omnoho lepšie vyvinutý sluch ako ľudia. Pri práci so psom musíte pracovať s láskou ku psovi a musíte mať o prácu so psom záujem.

 

  Pochvaly a zákazy
 

Reakciu psa na povely, ktoré mu dávate môžete ovplyvniť pochvalou alebo pokarhaním. Tresty však pri základnom výcviku nemajú takmer žiadny význam, preto sa snažte psa čo najviac ovplyvňovať pozitívne. Pes si všetko, čo od neho vyžadujete zapamätá omnoho lepšie, pokiaľ nie je v strese. Pochvalu použite vždy, keď pes vykoná správne činnosť, ktorú ste od neho požadovali. Pri chválení psa je dôležitá intonácia hlasu, pochvala by mala byť vyslovená nadšeným, prenikavým hlasom (veľký efekt má váš nadšený pochvalný jasot), potľapkanie a hladenie. Pochvala by tiež mala byť vždy spojená s odmenou vo forme maškrty. 
Pokiaľ ste už nútený použiť trest, aby ste psa donútili ukončiť nejakú činnosť, potom vždy vo chvíli, kedy je neprístojnosť vykonávaná. Nikdy netrestajte psa dodatočne. Nebude schopný pochopiť, za čo trest prišiel. Trest by mal byť v prvom rade hlasový, pes je veľmi citlivý na našu intonáciu hlasu a pochopí, že činnosť, ktorú v danú chvíľu vykonával, je zlá. Trest telesný by mal byť používaný minimálne, nikdy ho nevykonávajte rukou, ale vždy nejakým predmetom, u šteňaťa napr. novinami. Pokiaľ by ste psa trestali rukou, bude sa potom vašej ruky báť a bude reagovať na každý rýchlejší pohyb vašej ruky bojazlivo. Správnym spôsobom trestu je napríklad uchopenie psa za šiju, nadvihnutie a zatrasenie. Taký spôsob by vo svorke použila fena. Súčasne s týmto úkonom psa dôrazne pokárajte, trest však už neopakujte.